

45th Session of the WCRP Joint Scientific Committee (JSC-45) Agenda

DRAFT: 14 May 2024

May 27 – 30: *Hybrid* Plenary Session

(Afternoon of May 29th and part of afternoon of 30th: JSC only Session)

Background

- The 45th session of WCRP's Joint Scientific Committee (JSC-45) will assess progress made by WCRP activities towards WCRP's goals and will advance the scientific program as documented in the Science and Implementation Plan.
- The session will be essentially virtual but with JSC members gathering in Lima, Peru. The session will be back-to-back with an ANDEX meeting in Lima. WCRP activity representatives participating in the ANDEX meeting can also participate in person in the JSC meeting.
- During Wednesday morning a public Peru Science Day will take place.
- Logistical instructions will be made available through the JSC-45 website at https://www.wcrp-climate.org/jsc45.
- Presentations and reports will be made available in advance of the meeting. Due to the limited meeting time, we ask all participants to read through these documents in advance. See https://www.wcrp-climate.org/jsc45-about.
- During the meeting, questions from all virtual participants can be submitted via the Chat Box. The WCRP Secretariat will moderate the chat and notify the chair as applicable.
- As always: attendance at this JSC session is by invitation only. Should you wish to attend, please contact Mike Sparrow (<u>msparrow@wmo.int</u>).

All times in the below agenda are quoted in Lima time.

Please see <u>https://www.timeanddate.com/worldclock/meeting.html</u> for the respective times in your area.



Day 0 (26th of May): 19:00 - 21:00 Icebreaker (IRD headquarter)

Day 1 (27th of May)

Rapporteurs: TBC

Chairs D. Stammer and P. Braconnot

Joint JSC45-ANDEX Opening Session 08:00 - 09:30

- Welcome from local authorities [up to 10 mins each], (likely reps from IRD, IGP, and UPCH TBC, MINAM-TBC)
- Welcome and comments from WCRP co-sponsors [up to 10 mins each] C.
 Saulo (WMO), S. Aricò (ISC), (V. Helgesen video message) (IOC-UNESCO)
- Opening and Goal of JSC-45 from JSC Chair and Vice-Chair [15 mins] (D. Stammer, P. Braconnot)
- Opening and Goal of ANDEX SSC from ANDEX Co-Chair [10 mins] (J. Espinoza)

(JSC and ANDEX move to their own sessions: 15 mins)

1. JSC Opening Session 09:45-10:00

- Welcome and approval of JSC Agenda [10 mins] (D. Stammer, P. Braconnot)
- Welcome on behalf of WCRP Secretariat and guidelines for participants and logistics of JSC-45 [5 mins] (*M. Sparrow*)

10:00-10:20 Coffee/Tea

2. WCRP OSC Outcomes 10:20-10:40 (D. Stammer)

3. WCRP Science and Implementation Plan 10:40-11:10

- (D. Stammer, P. Braconnot)
 - Plans and timeline with regards to finishing the WCRP Science and Implementation Plan [10 mins] (*D. Stammer, P. Braconnot and M. Sparrow*)
 - Status WCRP Branding [10 mins] (D. Stammer and N. Van der Wel)
 - New approach to annual budgeting [10 mins] (D. Stammer)
- 4. Strategic initiatives and Issues: Update and Discussion part 1 11:10-11:50

4.1 Status of CMIP 7 and Scenarios 11:30-11:50 [20 mins] (H. Hewitt and D. van Vuuren)

4.2 WCRP Budget and Cycles Team 11:10-11:30 [20 mins] (J. Polcher, in person)

11:50-13:30 Lunch



4. (cont.) Strategic initiatives and Issues: Update and Discussion Part 2 13:30-14:10

- 4.3 Monsoons activities [20 mins] (TBC)
- 4.4 Outcome of CliC Review [20 mins] (D. Stammer)

5. Presentations and Discussion of WCRP core activities 14:10-18:00

Part 1: Lighthouse Activities

- 14:10-14:40 My Climate Risk Lighthouse Activity [30 mins] (*R. Rodrigues*)
- 14:40-15:10 GPEX [30 mins] (X Zeng)
- 15:10-15:40 Explaining and Predicting Earth System Change [30 mins] (K. Findell)
- 15:40-16:00 Discussion

16:00-16:30 Coffee/Tea

- 16:30-17:00 Digital Earths Lighthouse Activity [30 mins] (A. Gettelman)
- 17:00-17:30 Safe Landing Climates Lighthouse Activity [30 mins] (S. Sherwood)
- 17:30-18:00 Discussion

18:00 ANDEX poster session (30 mins)

Day 2 (28th of May): 09:00-18:00 Rapporteurs: TBC

Chairs: D. Stammer and P. Braconnot

08:30-09:00 Climate Intervention LHA (D Visioni)

09:00-09:45 Discussion IPCC-WCRP Collaborations: R. Vautard, B. Van den Hurk, W. Chow, D. Stammer, P. Braconnot

- ADZ agondo and arganization
- AR7 agenda and organisation
- Key topics for which new information is needed from WCRP, e.g., through assessment papers.
- Interest for common expert workshop on some topics (e.g., tipping points, Science of Climate Intervention)

Presentations and Discussion of WCRP core activities (cont.) 09:45-12:00

Part 2: Core Projects

- 09:45-10:30 Atmospheric Processes and their Role in Climate (APARC) Core Project [45 mins] (A. Maycock, K. Rosenlof, and/or O. Morgenstern, TBC)



10:30-11:00 Coffee/Tea Break

- 11:00-11:45 Regional Information for Society (RIfS) (including CORDEX and Global Extremes Platform) [45 mins] (*S. Solman, and N. Goldenson*)
 11:45-12:30 Earth System Modelling and Observations (ESMO) Core Project
 - (including CMIP) [45 mins] (B Fox-Kemper and H. Hewitt)

12:30-14:00 Lunch

Part 2: Core Projects (cont.) 14:00-18:00

- 14:00- 14:45 Climate and Cryosphere (CliC) [45 mins.] (E. Hanna)
- 14:45-15:30 Climate and Ocean Variability, Predictability and Change (CLIVAR) [45 mins] (*S. Legg and/or F. Engelbrecht TBC*)
- 15:30-16:15 Global Energy and Water Exchanges (GEWEX) [45 mins] (*J* Polcher in person)

16:15-16:45 Afternoon Coffee

Part 3: Discussion 16:45-17:45

- Improving Connections between Core Activities

17:45-18:00 Interactions with USGCRP (M. Kuperberg et al.)

18:00 ANDEX poster session (30 mins)

End of Day 2

Day 3 (29th of May): 8:30-18:00

08:30-13:00 Peruvian Science Session

This session is devoted to a discussion with local scientists.

- 08:30-09:00 Welcome and Opening. (UPCH TBC)
- 09:00-09:20 The World Climate Research Program (WCRP) and opportunities for climate science in the Andean region D. Stammer, JSC Chair
- 09:20-09:35 The Global Energy and Water Exchanges Project (GEWEX) and the WCRP Global Precipitation Experiment (GPEX). Jan Polcher (CNRS GEWEX Co-chair).
- 09:35-09:50 WCRP-Academy (Christopher Lennard Co-chair WCRP-Academy)



- 09:50-10:05 The WCRP Regional Climate Information for Society (RIfS) Project. Silvina Solman (Co-chair of RIfS).
- 10:05-10:20 The Regional Hydroclimatic Program for the Andes (ANDEX). Jhan-Carlo Espinoza (IRD – Co-chair of ANDEX)
- 10:20-10:35 A network of young researchers and professionals for the Andes JovenANDEX (TBC)
- 10:35-10:50 IPCC-ANDEX. Ken Takahashi (IGP)
- 10:50-11:05 Challenges in climate modeling for the Andes (Alejandro Martinez (Univ. of Antioquia Colombia) and Clementine Junquas (IRD)
- 11:05-11:20 ANDEX challenges for the coming years. Paola Arias (Univ. of Antioquia Colombia)
- 11:20-11:50 Climate and health (UPCH TBC)
- 11:50-12:00 Awarding of the Joven ANDEX poster session.
- 12:00-12:30 Closing words (TBC)
- 12:30-13:00 Poster visit.

13:00-14:30 Lunch

14:30-18:00 Closed JSC (in camera plus WCRP Secretariat) only session

18:00 End of Day 3

Day 4 (30th of May): 08:30-18:00

08:30-13:00 Open JSC Session

5. Presentations and Discussion of WCRP core activities (cont.) The WCRP Academy 08:30-9:00 [30 mins] (M. Hart and C. Lennard)

6. Early and mid-career career researchers in WCRP 09:00-09:30

(P. Braconnot, H. Palanisamy)

- Review of EMCR status and recommendations [20 mins]
- ECS networks (YESS etc.) [10mins] ask for volunteers?

7. Global Fellowships 09:30-10:00 (P. Braconnot, and D. Stammer)

- General Concept of Global Fellowships
- Status of the 2024 call focussed on Africa
- Preparation of the next calls

10:00-10:20 Break





8. Partner Interactions 10:20 -11:20 [60 mins]

10:20-10:50 Future Earth (lead K. Ebi)

- Global collaborations
- Collaborations between WCRP and Future Earth Research Projects

10:50-11:20 WMO:

- Global Framework for Climate Services (GFCS) [10 mins] (C. Hewitt) Mutual interests, ongoing or required collaborations, next steps
- World Weather Research Programme [10 mins] (C. Davis or E. De Coning)
- Global Atmosphere Watch [10 mins] (P. Laj)

11:20-12:20 Partnerships: General Discussion [60 mins]

Including input from GCOS, GOOS, OOPC, Space agencies (NSF, NASA, EUMETSAT), USGCRP, Copernicus, APN, Belmont, GEO, SCOR, SCAR...

9. Final Session 12:20-13:10

12:20-12:50 JSC Task Team on Budgeting [30 mins]

- Proposal for 2025 Budget

12:50-13:00 WCRP Secretariat [10 mins] (M Sparrow)

13:00-13:10 Closing Remarks [10 mins] (D Stammer, P Braconnot, M Sparrow)

13:10 -14:30 Lunch

JSC Only session (finalisation of any open items). Start at 14:30.